fredag 30 januari 2015

Paradise Lost 1-3 + West of Memphis + Devil's Knot

Paradise Lost: The Child Murders at Robin Hood Hills
@@@
1993 mördades tre 8-åriga pojkar i West Memphis i Arkansas i USA. Ganska snart arresterades tre tonårsgrabbar som huvudmisstänkta. Den yngsta av dem var 16 och den äldsta 18. Polisen målade snabbt upp en bild av tre satanister som mördat småpojkarna som en del av sin onda satanistiska kult. Grabbarna lyssnade ju på hårdrock, bar svarta kläder och skrev texter om död och magi i dagböcker. Att ingen av dem kunde bindas till mordplatsen, till mordvapen eller tillfälle och motiv verkade inte juryn bry sig speciellt mycket om och dömde de två yngsta till livstid och 18-åringen till döden. Dessa tre grabbars öden har sedermera blivit kallat West Memphis Three och allehanda kändisar har ansträngt sig för att hjälpa grabbarna bli rentvådda och släppta. Framförallt var det just denna dokumentärfilm som drog igång det hela. Bruce Sinofsky och Joe Berlinger (kanske mest kända för denna film och även Metallica: Some Kind of Monster) råkade helt enkelt vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Utan denna film är det högst troligt att den livstidsdömde Damien redan låg begraven och de andra två grabbarna ruttnade bort i fängelset bortglömda av omvärlden. Sinofsky/Berlinger har en fantastisk förmåga att nästla sig in i både de drabbade familjerna och familjerna till de anklagade. De får människor att ställa upp på kamera och verkligen öppna upp sig. Det är på gränsen, och ibland en bra bit över gränsen, till att Sinofsky/Berlinger utnyttjar dessa människor som uppenbarligen lider och är i sorg. Tycker även att det är osmakligt att de visar upp polismaterial på de döda och skändade kropparna om och om igen. Tanken är säkert att väcka känslor men det blir som ännu ett övergrepp på dessa stackars pojkar. Låt de döda vila i frid. Såg filmen när den kom 1996 och den gjorde verkligen avtryck då. När jag såg om den nu har den åldrats en hel del och känns inte lika explosiv som den gjorde då. Dock fortfarande intressant och fascinerande.
/Surskägget

Paradise Lost 2: Revelations
@
Nä, det här var faktiskt rätt uselt. Här handlar det mest om att Sinofsky/Berlinger låter en pappa till en av de mördade pojkarna löpa amok på kamera. Ivrigt påhejade av regissörerna är jag helt övertygad om. Uppenbarligen har man med en labil snubbe att göra som inte har alla hästarna i stallet och som verkar göra vad som helst för att vara med i ännu en film (alla andra familjemedlemmar vägrade vara med i denna del två). Tillför inget nytt till West Memphis Threes öden och borde aldrig släppts.
/Surskägget

Paradise Lost: Purgatory
@@@@
Här är den film som borde ha varit den naturliga uppföljaren till första filmen. 15 år har förflutit sedan första filmen släpptes och vi får nya intervjuer med de oskyldigt dömda grabbarna som nu växt upp till män. Några är bittrare än andra över ett liv som oskyldigt dömd i ett fängelse. Vi får även uppdaterade intervjuer med de gamla poliserna, advokaterna och till och med domaren i fallet. Det som är mest fascinerande är alla nya bevis advokaterna plockar fram som tydligt visar att West Memphis Three är helt oskyldiga, t ex DNA som bortom allt rimligt tvivel visar att de inte hade med detta att göra. Till slut får grabbarna upprättelse och släpps från finkan. Skippa film två och se första och denna. Det enda jag inte gillar är att man återigen gottar sig i polisvideor och rättläkarnas bilder på de döda pojkarna. Onödigt och osmakligt.
/Surskägget

West of Memphis
@@@@
Peter Jacksonproducerad dokumentär som sätter sista touchen på dessa tre grabbars öden i livet. Här fördjupar man sig ytterligare i det som berättas i tre Paradise Lostfilmen, nämligen hur grabbarna blir friade, vad som leder fram till detta och hur de hanterar sina första timmar i frihet. Vi får lära känna fruar och flickvänner lite mer på djupet och Jackson själv sitter och berättar om hur han varit drivande för att få till stålars som gav advokater och rättsläkare tid och resurser att hitta bevis för grabbarnas oskuld. Det är snabbt och rappt berättat och vi får en sorts summering på strax över två timmar av de tre Paradise Lostfilmerna med mycket nytt filmmaterial både från arkiven och nyinspelat. Bra och intressant avrundning på hela West Memphis Threehistorien och ska du bara se en enda av dessa filmer bör det vara denna.
/Surskägget

Devil's Knot
@@@
Ingen dokumentärfilm men jag slänger med den här för att hålla allt samlat som har med West Memphis Three att göra. Hollywoodversionen av Paradise Lost och West of Memphisfilmerna med Reese Witherspoon i huvudrollen som en av mammorna till ett av offren. Följer historien troget och har lånat mycket från en bok med samma namn som i sin tur inspirerats av ovan nämnda dokumentärfilmer. Presenterar inget nytt under solen egentligen men Witherspoon gör ett bra och starkt porträtt. Filmen att se för den som inte gillar dokumentärer men som ändå vill veta vad hela West Memphis Threegrejen handlar om.
/Surskägget

1 kommentar:

Unknown sa...

Riktigt bra grejer