lördag 15 februari 2014

Lovelace

@@@@
Idag när porr är ett musklick bort är det så oerhört svårt att förstå exakt vilken stor påverkan och genomslagskraft en porrfilm kunde ha i början av 70-talet. Då ansågs dessutom porr många gånger vara ännu en artistisk uttrycksform och porrskådisar blev många gånger rätt celebra stjärnor. Kändast av alla porrfilmer genom tiderna är förmodligen Deep Throat eller Långt Ner i Halsen som den heter här i Sverige. Filmen blev känd då det var första gången man visade deep throating (alltså att tjejen tar hela kuken ner till roten i munnen, m a o hela vägen långt ner i halsen) och tjejen som utförde nyss nämnda fellatioform, Linda Lovelace, blev superstjärna över en natt. Vad ingen visste då var att hon kontrollerades med järnhand av dåvarande maken, en sadistiskt litet svin som regelbundet misshandlade henne och sålde henne som prostituerad så att han kunde få ihop lite stålars (som han sällan delade med sig av). Linda skilde sig slutligen från honom, blev hyllad feminist och antiporrförespråkare och skrev flertalet böcker, bl a den bästsäljande självbiografin om vilket helvete hon genomlevt. Det är till stor del denna bok filmen är baserad på och även om filmen väljer bort några av de allra värsta mardrömsupplevelserna Linda gick igenom (kapitlet där hon under pistolhot tvingas ha sex med en schäfer är minst sagt lite halvjobbigt att läsa och jag förstår att det skulle blivit lite väl magstarkt på film) får man som tittare helt klart en tydlig och bra inblick i Lindas liv. Amanda Seyfried tar sig an rollen med mod och naken ärlighet och gör Linda till en person av kött och blod och inte bara en karaktär i en biografisk film. Tycker det är synd att Seyfried inte blev nominerad för en Oscar, det förtjänar hon. En av förra årets bästa - men också mest bortglömda - filmer.
/Surskägget

2 kommentarer:

Sofia sa...

Jag vet inte om det bara är Seyfrieds utseende, men jag hade svårt att tro på hennes karaktärs ålder mer än något annat. Hon kändes som om hin var tolv år gammal.

Surskägget sa...

Hehehehe ja Seyfried ser rätt ung ut. Sen spelar hon väldigt naiv många gånger i filmen, men det har jag förstått att Linda var innan verkligheten kom ikapp henne.