söndag 22 december 2013

Julkalender 22 dec

Bara två dagar kvar till julafton. Nu börjar vi närma oss! Doften av glögg och pepparkakor. Kalle Anka på teven. Granbarr och presenter. Dukade bord som dignar av alldeles för mycket mat som vi vräker i oss medan barnen i Sudan dör som flugor. Och i filmväg är det väl inget som säger "jul" lika mycket som animerade familjefilmer. Dessa härliga filmer hela familjen kan samlas runt och uppskatta samtidigt som alla ensamma på jul kan dra i sig ännu en shot OP och gråta sig till sömns. Vi öppnar därmed dagens lucka och tittar på några animerade filmer vi inte recenserat tidigare.

Madagaskar (2005)
@@@
På New Yorks zoo lever djuren hemliga liv om nätterna där de samlas och snackar igenom dagens händelser. De njuter av de slöa livet på zoo där de får mängder med mat och inte behöver anstränga sig speciellt mycket. Lejonet Alex (vars röst görs av Ben Stiller) är den naturlige ledaren i gänget och den stora attraktionen på zoo. Hans bästisar zebran Marty (Chris Rock), giraffen Marty (David Schwimmer) och flodhästen Gloria (Jada Pinkett Smith) stöttar honom i vått och torrt. Snart nog slumpar det sig som så att de fyra vännerna bryter sig ut för "en kväll på stan" innan de av misstag skeppas iväg till Afrika där de dumpas ut i naturen utan en susning om hur de ska klara sig. Stor humor när "stadsfolket" möter "bonnagänget". Klassisk story, klassiska karaktärer men översatt till djurvärlden. Sacha Baron Cohen är skitkul som Lemurkung. Och pingvinerna är bland det roligaste du sett i animerad film. Charmig liten rulle som funkar för både stora och små.
/Surskägget

Madagaskar 2 (2008)
@@
En superhit som ettan får givetvis en uppföljare. Den följer i princip samma mall som ettan men skämten börjar gå på tomgång. Mycket dödtid här och där. Både Lemurkungen och pingvinerna får större roller och plats vilket är mycket bra, men det visar också att filmens egentliga huvudpersoner inte är lika underhållande att följa. Till och med ungarna tycker att den här är rätt seg.
/Surskägget

Madagaskar 3 (2012)
@@@@
Vilken comeback! Action, tempo, humor, spänning, kärlek. Allt som tvåan saknade. Våra hjältar försöker ta sig hem till New York och hamnar på vägen i Europa som de lämnar i ruiner hahaha. Vi får ett par "jänkare möter européer"-skämt, nya karaktärer som känns vettiga och framförallt ett fartfyllt äventyr som bräcker allt i serien hittills. Utan att säga för mycket hamnar de på en resande cirkus som styrs av djur och har en galen tant som jobbar på Animal Control (typ FBI för att jaga rätt på förrymda djur) som gör allt i sin makt att fånga våra hjältar. Självklart är det slutet gott, allting gott och en trevlig avrundning på denna trilogi.
/Surskägget

Bilar (2006)
@@@@
Pixar kan det här med animerad familjefilm. I en värld helt befolkad av levande fordon (bilar, flygplan, båtar etc) får vi möta Blixten McQueen, en ung racingbil på väg uppåt i karriären. När årets sista och avgörande lopp i Piston Cup ska avgöras slutar det med att Blixten och hans två konkurrenter The King och Chick Hicks passerar mållinjen exakt samtidigt. Då alla tre ligger på samma poäng efter säsongen bestäms det att ett sista avgörande lopp ska hållas en vecka senare. På väg dit hamnar den kaxige och egocentriske Blixten i lilla byhålan Kylarköping av misstag. Efter att ha rivit upp stadens gata döms han att laga den. Blixten får nu chans att lära känna Kylarköpings ödmjuka och trevliga ortsbor och samtidigt lära sig en hel del om sig själv. Berättelsen om en arrogant yngling som får lära sig att livet handlar om mer än att vinna av en äldre generation är en klassisk story som gjorts förr. Här i form av animerade bilar lyckas Pixar hitta den rätta blandningen av allvar och humor. Animeringarna är så snygga att man ramlar av stolen och skådisarna som gör rösterna är helt perfekta (bl a Owen Wilson, Paul Newman, Bonnie Hunt, George Carlin, Cheech Marin och Larry the Cable Guy).
/Surskägget

Bilar 2 (2011)
@@@
I uppföljaren bestämde man sig av nån anledning att helt skippa originalberättelsen och istället göra en spionfilm. Karaktären Bärgaren blev otroligt populär efter första filmen och får därmed huvudrollen i uppföljaren. Han snubblar in i ett spionäventyr befolkat av brittiska James Bondbilar, tuffa tyska skurkbilar och en global konspiration. Det är fullt ös medvetslös mest hela tiden vilket håller intresset uppe. Däremot tappar man allt hjärta från film ett och därmed blir känslan när eftertexterna rullar mest besvikelse. Ingen dålig film på nåt sätt, och hade man sett den här först hade kanske betyget blivit annorlunda.
/Surskägget

Surf's Up (2007)
@@@
En film om pingviner som surfar? Ja varför inte? Unge hetsporren Cody (vars röst görs av Shia LaBeouf) ska för första gången få surfa i en riktigt stor tävling med alla proffsen. Han upptäcker snart att det inte är så lätt som han först trodde. Till sin hjälp har han söta surfartjejen Lani (Zooey Deschanel) och gamle proffset Big Z (Jeff Bridges) som alla andra tror är död. Standardrulle 1A med en hel del glimt i ögat och både bus och humor. Det räcker till en trea.
/Surskägget

Inga kommentarer: