måndag 2 december 2013

Julkalender 2 dec

Paul Walker dog som ni säkert vet häromdagen i en tragisk bilolycka. Han är förstås mest känd för sin medverkan i Fast & Furiousfilmerna men jag tänkte tipsa om några av hans andra filmer för att hedra hans minne. Ni hittar ytterligare recensioner av hans övriga utbud här och här.

Joy Ride (2001)
@@@+
I Sverige även känd som Roadkill (varför nu filmbolaget beslöt sig för den titeln). Detta är en tight liten indiethriller som har en busenkel premiss men som levererar den på ett klockrent sätt. Paul spelar Lewis som tillsammans med brorsan Fuller (Steve Zahn) åker på en långresa för att möta upp Lewis tjejkompis Venna (Leelee Sobieski). För att döda lite tid börjar Fuller lattja med komradion i bilen och surrar med truckförare och andra som har komradio. Fuller älskar att busa och hittar på det ena buset efter det andra. Problem uppstår när en truckförare, som kallar sig Rusty Nail, lackar ur och bestämmer sig för att hämnas. Psykopat som han är börjar han leka en dödlig lek med våra hjältar som nu måste försöka att komma undan med livet i behåll. Klassisk katt-och-råttalek med andra ord. Joy Ride lånar mycket från Duellen och Liftaren men lyckas ändå skapa sig sin egen identitet. Det är spännande mest hela tiden och man sitter på helspänn och väntar när Rusty Nail ska dyka upp igen. Givetvis har han en förmåga att hela tiden veta exakt var Lewis och Fuller är hela tiden likt en övernaturlig seriemördare. En del kanske har svårt att svälja den typen av logiska luckor, men ger man sig bara hän dras man snabbt in i filmens stämning.
/Surskägget

Into the Blue (2005)
@@@
Hahahahaha jaaaaa på ett sätt är detta bedrövligt, meeeeeeeeeen samtidigt utger sig inte rullen för att vara något den inte är. Med andra ord en sommaractionrulle gjord för att locka folk till biograferna i sommarvärmen. Vi får Paul Walker som dykexperten Jared som tillsammans med både kollegan och flickvännen Sam (Jessica Alba) ägnar större delen av sitt vakna liv åt att dyka efter skatter. När de upptäcker ett gammalt historiskt vrak råkar de snubbla in i en kokainligas värld då deras smuggelplan störtar och hamnat i vattnet i närheten av vraket. Jared och Sam vill åt skatten och skurkarna vill åt kokainet. Det är pangpang i princip hela tiden och när det inte är det glider Jessica Alba runt i bikini och ser oförskämt snygg och sexig ut (ja, Paul Walker glider runt utan tröja större delen av filmen och ser oförskämt snygg och sexig ut han med men mina ögon vandrar till Alba när de två är i bild tillsammans). Ibland krävs inte mycket mer. Alba. Bikini. Pangpang. Bra så.
/Surskägget

Running Scared (2006)
@@@@
Ännu en liten indiethriller för herr Walker mellan alla gigantorullar i Fast/Furiousserien. Denna gång spelar han en småkriminell kille som åtar sig att göra sig av med en pistol som använts i en uppgörelse. Istället gömmer han den hemma där hans grabbs polare plockar upp den och skjuter sin elake styvfar och sen sticker iväg med den. Walker måste nu hitta grabben innan snuten för annars kan Walkers skurkkompisar åka dit för morden de begått. Walker snurrar runt i en mardrömslik nattvärld där alla tycks vara helt galna i skallen på ett eller annat sätt. Det här är en snygg, spännande och på sina håll störande thriller som visar upp några av samhällets allra mörkaste vrår. Den är baserad på Bröderna Grimms sagor omvandlade till nutid och utan att censurera Grimms egentligen väldigt mörka berättelser där barn väldigt många gånger är väldigt nära döden. Walker gör en lysande insats där hans karaktär för varje minut som går blir mer och mer desperat och ansträngd i jakt på pistolen. Udda film var mörka undertoner kanske inte är för alla.
/Surskägget

Inga kommentarer: