måndag 29 mars 2010

Dagens Hyllning

From Dusk Till Dawn
@@@@@
Jag kan tänka mig hur Tarantino och Rodriguez satt och söp till en kväll och snackade sina gamla favoritrullar. Splatter, vampyrer, blod, gangsters, bankrånare och tuffa karaktärer som spottar oneliners istället för repliker. Kan också tänka mig hur det plötsligt glimmar till i ögonen på dem när de inser att om de mixar alla de här grejerna i en film så måste det blir en supergrym rulle. Sagt och gjort. Tarantino fixar manus och Rodriguez regisserar. Resultatet är fantastiskt. Vi har Tarantinos patenterade dialog och klockrena karaktärer mixat med Rodriguez visuella stil och actiontempo. Kombon är oslagbar. Faktum är att herrarna borde göra såhär oftare eftersom de matchar varandra hur bra som helst.
I korthet handlar det om bröderna Gecko (George Clooney och Tarantino) som har rånat en bank och skjutit ihjäl en sjujäkla massa snutar av bara farten. De kidnappar en präst som tappat tron (Harvey Keitel) och hans två ungar (Juliette Lewis och en snubbe du aldrig hört talas om men som heter Ernest Liu) för att ta sig in i Mexiko där de ska träffa Carlos (Cheech Marin) på en bar som heter The Titty Twister. Carlos ska sedan ordna en tillflyktsort i Mexiko åt bröderna där de kan leva lyckliga resten av livet. Nu visar det sig att The Titty Twister är ett tillhåll för blodtörstiga vampyrer och pang så är samtliga inblandade i det galnaste blodbad du sett sedan Braindead.
Clooney som den äldre brorsan Gecko är fenomenal. Ge honom så här tuffa roller jämnt! Tarantino är den mest sleaziga äckelvåldtäktsmannen du sett på film. Keitel spelar som om han vill ha en Oscar för sin trolöse präst. Och bland en uppsjö sköna biroller är Michael Parks (en av Tarantinos favvoskådisar) bäst i världen som Texas Ranger Earl McGraw hahahahahahaha! Inledningsscenen där McGraw är argast men ändå lugn på ytan är strålande. En film att älska och se om.
/Surskägget

1 kommentar:

Henrik sa...

Fem. FEM. FEEEEM!