tisdag 12 maj 2009

Harry & Sonja

@
Ännu en svensk film som är riktigt usel, men där Pariserhjulet blir sådär dumdålig att man kan garva och få ut nåt av det ändå (undrar om det är en svensk subgenre, dåliga filmer som får underhållningsvärde för att man garvar åt hur dåliga de är, typ Blå Måndag) är det här bara dåligt på ett tråkigt sätt som gör att man skruvar på sig och undrar när filmjäveln ska ta slut och varje minut känns som en timme.
Harry (Stellan Skarsgård i ful frisyr och konstig porrmustasch) är gift med sju barn och jobbar som frisör på dårhus. Han får sparken och glider runt i staden med 4 månadslöner på fickan. Han älskar Sonja (Viveka Seldahl) som är gift med en före detta legosoldat som är bindgalen efter alla år i krig. De träffas ibland och pratar. Harry vill ligga men inte Sonja. Harry är även lite smygkär i en badvakt som också heter Sonja (Regina Lund). De träffas och det verkar som att Harry äntligen ska få ligga, tills hon ber honom klippa henne och det snabbt framkommer att han inte kan klippa alls och förstör hela hennes frisyr så hon lackar och slänger ut honom. Sen ligger Harry äntligen med Sonja nummer ett och hennes man springer runt och skjuter paintball på alla han träffar. Sen ligger Harrys fru med Harrys bror och flyttar med honom till Afrika medan Harry blir kvar i Sverige med sjubarn och en handikappad svärfar. Slut.
Filmen lanseras som "En skamlös komedi av Björn Runge" och vem det än var som bestämde sig för den taglinen bör få en slev med stryk på en gång. Det är inte en komedi. Möjligtvis försöker sig Runge på lite diskbänksrealism, men vill vara lite finurlig och kul så han slänger in sjuka karaktärer i biroller för att få en knäpp känsla. Och knäpp, ja det är ju filmen. Men inte knäpp på ett bra sätt som typ Royal Tennenbaums, utan knäpp som i knäpp-som-skit-stäng-av-nu! Och varför i helvete pratar Harry skånska när resten av hans familj (bror, pappa) inte gör det!? ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH!!!!!
/Surskägget

2 kommentarer:

Vrångmannen sa...

Hehehe Stellan..

Tommy med Kryckan sa...

Dialektmysteriet härstammar från en reklamfilm för Kinderägg, en kvinna med två barn varav det ena pratade skånska dvs:

Nånting spännande.
Något att leka med.
CHOKLAD!

Om det nu är någon som minns den...?