torsdag 5 februari 2009

Slumdog Millionaire

@@@
Ännu en Oscarsfilm (bl a tungviktarna Bästa Film och Bästa Regi av totalt 10 nomineringar) som inte är sådär superstrålande så man bara ramlar baklänges som man hoppas. Av de hypade Oscarsrullar jag hittills sett är den här nästbäst (The Wrestler är bäst utan tvekan) och faktiskt ljusår bättre än de andra (överväger starkt att ändra The Readerbetyget från två till ett för vad fan?!). Vi får följa Jamal Malik, en före detta gatugrabb, som hamnat på Indiens version av Vem Vill Bli Miljonär och bara dunkat in rätt svar efter rätt svar trots att han inte har ett uns utbildning. Fusk misstänks och han tas in till polisen för förhör innan det är dags för sista superdupermiljonfrågan.
Filmens upplägg är enkelt. Först får vi se en fråga Jamal får, sen får vi se honom som gatubarn i olika åldrar och hur han genom livets hårda skola lärt sig alla svaren. Första timmen där vi får följa honom som blott en liten knodd är bäst. Vi vet alla att det finns massor med gatubarn utan föräldrar som får klara sig bäst fan de vill. Att få se en liten liten del av deras verklighet är jobbigt. Problemet jag har är bara att regissör Danny "Trainspotting" Boyle kryddar upp hemskheterna med lite tuff actionmusik och coola MTV-klipp så det känns som en actionfilm mer än det själaslitande drama det borde vara.
Det känns som att han borde tagit denna bit av filmen på lite mer allvar och sparat det flashiga till senare när Jamal är vuxen och det passar sig bättre. Dock en bra film, framförallt för att man får en liten inblick i hur livet i Indien kan se ut.
/Surskägget

Inga kommentarer: