söndag 3 februari 2008

Rambo (a k a Rambo IV)

@@@@
Sylvester Stallone har haft det lite halvknackigt med filmrollerna på senare tid (Taxi 3 och D-Tox, seriöst people) så därför var det väl bara naturligt för honom att återvända till sina två paradroller, Rocky och Rambo. Rocky Balboa (a k a Rocky VI) var back-to-the-roots och påminde mer om första filmen än nånting annat. Att han döpte den till Rocky Balboa istället för Rocky VI kändes också helt rätt då filmen på nåt sätt inte bara blir ännu ett nummer i serien. Samma tanke måste slagit honom med fjärde Rambofilmen därav titeln "Rambo". Kort och koncist. Handlingen är förlagd till Burma. En grupp missionärer övertalar Rambo att smuggla in dem i landet via hans båt. När de sen blir tillfångatagna och prästen för deras kyrka ber om hjälp känner Rambo ett ansvar och tillsammans med en grupp legosoldater ger han sig in i Burma för att rädda missionärerna. Stallone har med den fjärde filmen lyckats skapa en actionrulle som faktiskt är både politisk och tankeväckande. Han belyser det hemska kriget i Burma och actionsekvenserna är råa och brutala att titta på till skillnad från de tidigare filmerna. Mycket påminner om introt till Saving Private Ryan och är filmat på samma sätt. Visst, det är en actionfilm, men allt våld är smutsigt och påträngande. Rambo har helt enkelt aldrig varit elakare. Mot slutet av filmen får vi dessutom en fin avrundning på Rambosagan. En värdig uppföljare, och en riktigt bra film.
/Surskägget

5 kommentarer:

Henrik sa...

Sprang just på er blogg, bokmärks direkt! Oerhört bra recensioner i min smak!

Anonym sa...

Rättelse.Filmen heter bara Rambo. John Rambo var en av arbetstitlarna innan den var helt färdig. Pirtakopior som cirkulerar på nätet har titeln John Rambo men på bio i usa och när den går upp i resten av världen heter den Rambo :)

Anonym sa...

Just det! WTF är det här om "John Rambo" och "Rambo IV" va...?! VAAA?!! Filmen heter Rambo! RAAAAMBO!!! Ååååååååh! Meeen trevligt att den rockade. Ser fram emot den som fan.

Anonym sa...

Henrik: Välkommen!

Anonym+Vrångmannen: Fuck. Den BORDE heta John Rambo. Men okej, ska imdb:a bättre nästa gång : )

Anonym sa...

Så, då har jag ändrat så det blev rätt (men behöll a k a Rambo IV så folk ska fatta att det är fjärde Rambofilmen vi snackar om och inte Rambo generellt).