måndag 11 februari 2008

Dolph Lundgren - en svensk actionhjältes 80-tal

Det som verkar skapa mest debatt och kommentarer är gamla 80-talsactionrullar. Vi har snackat Sly, Arnie och Chucken redan. Nämnt van Damme här och där. Till och med herr Seagal (som mest gjorde 80-talsaction på 90-talet) har svävat förbi här i anden. Men till allas förvåning har vi inte diskuterat vår alldeles egna Dolph Lundgren. Visst fick han en liten nickning när vi pratade Rocky IV, men det är fan dags för Dolph att få ett eget inlägg.

View To A Kill - @@@@
Minns den som en av de bättre Bondrullarna (åtminstone actionmässigt) även om Roger Moore började bli lite väl till åren och helst velat låta stuntmännen hoppa in även i dialogscenerna. Dolph spelar livvakt har jag för mig (det var ett tag sen jag såg den) och fick vara med mest för att han dejtade Grace Jones som just då hade nån sorts filmkarriär. Inte så illa pinkat att som svensk debutera i en Bondrulle.
Tagline: Adventure Above And Beyond All Other Bonds

Rocky IV - @@@@
Den har vi diskuterat. Lysande underhållning. Dolph gör sitt livs roll som Ivan Drago och det är självklart att han för alltid ska bli ihågkommen för den här.
Tagline: When East Meets West, the Champion remains standing.

Masters of the Universe - @@
En film som man tyckte var lite sådär redan när man var 13, meeeeen som man kollade på 12-15 gånger ändå. Dolph är helt okej som He-Man, men Frank Langella som Skeletor? HAHAHAHAHAHAHA sluta sluta SLUTA SA JAG!!!! Tyvärr blir det rätt sunkigt just för att de inte håller handlingen till Eternia utan envisas skicka He-Man till jorden med Skeletors anhang efter. Men vad fan. Den är rätt underhållande på sitt sätt, och dessutom är en ung Courtney Cox med.
Tagline: A Battle Fought In The Stars. Now... Comes To Earth.

Red Scorpion - @@
Nåt så ovanligt på 80-talet som en actionrulle med en rysk hjälte! Dolph är Spetznassoldat som skickas till Afghanistan (om jag minns rätt, kan ha varit ett annat land också) för att infiltrera och döda ett gäng rebeller. Självklart inser han att rebellerna har rätt och kommunisterna i Moskva har fel. Så han joinar rebellerna och dödar alla ryssar han ser. Våldet var rätt så rått jämfört med andra rullar i genren och epoken, men så var Dolph tuff också.
Tagline: He's a human killing machine. Taught to stalk. Trained to kill. Programmed to destroy. He's played by their rules... Until now.
Uppdatering: Jag var tvungen att se om den här efter att ha skrivit om den, kändes som att jag inte riktigt mindes den tillräckligt bra. Och tur var väl det. Handlingen utspelar sig inte i Afghanistan utan i ett Afrikanskt land där sovjeterna styr med hjälp av den kubanska(!) armén. Dolph misslyckas med sitt uppdrag, blir lämnad att dö av sitt hemland och hamnar ute i bushen hos bushmännen som hjälper honom finna det fina i livet och naturen, vilket i sin tur leder till att han känner att han måste döda alla kubaner och kommunister i landet (paradoxalt nog). Men fan, den rockar. Det är action mest hela tiden, och storyn håller dessutom rätt hög klass för att vara den här typen av film. Mitt nya, uppdaterade betyg: @@@.

The Punisher - @@@
Sista rullen för Dolph på 80-talet och därmed det sista vi får läsa om här (ja, Showdown in Little Tokyo, Universal Soldier, Dark Angel och Johnny Mnemonic skiter jag i den här vändan). Frågar ni mig (och det gör eftersom att ni läst så här långt) är Dolphs version av The Punisher den som alla andra versioner måste jämföras med. Den är mörk, svart och fylld med action (till skillnad från lättviktsPunisher med Thomas Jane från häromåret, skämtade de när de spelade in den, wtf?). Punisher bor i kloakerna och åker motorcykel i kloaktunnlarna ensam och arg. Han dödar alla skurkar och när han är klar knäböjer han och säger åt skurkens 10-årige son att döda honom. Hårt så det förslår! Det är så här Punisher ska vara. Man stryker inte publiken medhårs direkt. Självklart totalförbjuden i Sverige. Bra jobbat Dolph!
Tagline: If society won't punish the guilty, he will.

/Surskägget

4 kommentarer:

Anonym sa...

dolfi rasist

Anonym sa...

Precis. Det var därför han spände på Grace Jones så många gånger...

Kuntza sa...

Nu snackar vi överskattad skådis. Han har ok utseende men har aldrig lyckats få till nån bra rulle. Dark Angel från 1990 har sina stunder och var bra rollspels-film (ni vet filmer vars story, hjältekläder, vapen, skurkar och oneliners man kunde sno över till de rollspel man spelade den månaden).

View To A Kill - KKKK
En riktigt skön Bondrulle (när kommer 007-specialen här på siten?!) som alltid varit orättvist dissad. Moore är tyvärr jättegammal men allt annat levererar bigtime (utom Tanya Roberts som ful brud).
Dolphs roll är minimal - typ 20 sekunder i bakgrunden men filmen rockar. Ge oss alltid Max Zorin!!!

Rocky IV - KKKKK
Filmkonst när den är som bäst. Har kommenterat denna i tidigare ress. Självfallet är det här Dolphs livs roll - han är perfekt här och när han säger "i must braejk yoooo" så blir jag än i dag lite rädd.

Masters of the Universe - K
Hemsk på alla vis. Sen tycker jag serien MOTU var ganska skön, He-Man gled runt med Man-of-arms och slogs lite mot Skeltor. En upphottad variant skulle kunna vara ok idag med mitt pojköga.

Red Scorpion - K+
Tråkig och fånig. Det var ok action i den här men det räcker inte så långt ändå.

The Punisher - KKK
Länge sen man såg den men har alltid tyckt den var ok. Nog den första Marvel-filmen som faktiskt tog serien på allvar, det har den här aldrig fått cred för.
Den är skönt övervåldsam och jag vet inte hur många hoods som får offra livet på jobbet när Punisher kommer på besök.
Senare års version med träkuben Thomas Jane var ganska trist och sämre än den här.

Anonym sa...

Kuntza, 007-specialen...de e duuuu (de e er tuuuuur).