fredag 22 februari 2008

Cyborg + Cyborg 2

På allmän begäran kommer här de filmiska mästerverken Cyborg och Cyborg 2.

Cyborg - @
Jean-Claude van Damme började bli ett namn efter biroller i No Retreat, No Surrender och Black Eagle och framförallt första huvudrollen Bloodsport (självklart totalförbjuden av Filmcensuren i Sverige). Med Cyborg skulle han säkerställa sin ställning som actionhjälten nummer ett (b-filmsactionhjälte alltså). Och Cyborg börjar bra. Pesten har tagit kål på stora delar av jordens befolkning, anarki och kaos råder överallt. En cyborg (hälften människa, hälften maskin) har lyckas få tag på info som kan leda till botemedlet. Men ett gäng lett av onde Fender kidnappar cyborgen för att roffa åt sig alla stålars av vaccinet. Dock hinner cyborgen be Jean-Claude om hjälp. Och det är ungefär nu, en kvart in i filmen, som filmen blir boring resterande väg. Actionsekvenserna är visserligen tätt på varandra, men sega och trista som gammalt tuggummi. Slagsmålskoreografen måste ha varit nybörjare för jag har sett bättre filmslagsmål i gamla John Waynewesterns. Actionfilm utan action kan man säga. Gäääsp.

Cyborg 2 - @@
Cyborg 2 har ungefär lika mycket med Cyborg 1 att göra som Jean-Claude har med Oscarsgalan. Det här är en helt annan typ av story där enda kopplingen är att det finns cyborger i tvåan också. Man har helt enkelt tagit ett sci-fimanus och slängt på titeln Cyborg 2 i hopp om att det ska locka lite folk. Egentligen påminner Cyborg 2 mer om Blade Runner (utan att vara i närheten av lika bra förstås) än Cyborg 1. Hursom. Filmen är väl idag mest känd för att vara Angelina Jolies första roll, och det är hon som fått äran att spela filmens cyborg. Hon är 18 och lika vacker då som idag. Handlingen är lite rörig, men det är två konkurrerande företag som försöker få varandra att gå i konkurs och Angie har en bomb i sig som ska exploderade på det konkurrerande företagets styrelsemöte. Hon flyr dock när hon får reda på detta. Med sig har hon Elias Koteas som hjälp. Billy "galne skurken från Delta Force2" Drago dyker upp som galen prisjägare och Jack "jag kan göra armhävningar trots att jag är 125 när jag vunnit Oscars" Palance är en mystisk man som hjälper Angie och Elias. Mer än så vete fan vad det handlar om egentligen, men som b-action/sci-firulle funkar den klart bättre än andra i genren, och Angie har ju star quality redan här utan snack.
/Surskägget

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hehehe om det inte hade varit för Angelina så hade du dissat tvåan helt. Du vet ju.

Henrik sa...

Jag har inte sett någon av dessa på år och dagar, men jag minns ettan som riktigt bra (förmodligen fel) och tvåan som rejält dassig (förmodligen rätt). Men fröken Jolie... mmm...